Predaj smartfónov Huawei strmo klesol v zahraničí i v Číne

29.01.2021 Celý región

Peking 29. januára (TASR) - Predaj smartfónov čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei sa v poslednom štvrťroku 2020 prudko prepadol. Koncern totiž tvrdo zasiahli americké sankcie voči jeho dodávateľom komponentov. Uviedla to v piatok výskumná firma Canalys.

Podľa údajov Canalys sa predaj smartfónov Huawei na domácom trhu vo 4. štvrťroku 2020 znížil o 44 % na 18,8 milióna kusov. A separátne údaje spoločnosti International Data Corp (IDC) tento týždeň ukázali, že jeho zahraničný odbyt klesol o 43 % na 32 miliónov kusov.

Tieto čísla signalizujú, že Huawei nečelí problémom len v zahraničí, ale už aj na domácom, čínskom trhu, skonštatovala Nicole Pengová zo spoločnosti Canalys. Dodala, že v dôsledku sankcií nebol Huawei schopný uspokojiť vysoký dopyt na čínskom trhu.

Administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa zaradila Huawei na tzv. čiernu listinu, čo znamená, že americké spoločnosti s ním nemôžu obchodovať bez špeciálneho povolenia. Odrezala tak čínsky koncern od dodávok dôležitých komponentov z USA. A zároveň Trump tlačil na spojencov, aby nepoužívali telekomunikačné sieťové zariadenia od Huawei pre obavy zo špionáže.

Huawei toto obvinenie opakovane poprel. Tvrdí, že americká vláda nikdy neposkytla dôkazy, a že jej kroky boli motivované skôr konkurenciou v oblasti technológií.

Spoločnosť Huawei sa vlani nakrátko stala najlepším predajcom mobilných telefónov na svete, ale postupne jej trhový podiel klesal a vo 4. štvrťroku sa znížil len na 8 % podľa IDC. Zaostáva tak už nielen za spoločnosťami Apple či Samsung, ale dokonca aj za čínskymi konkurentmi Xiaomi a Oppo.

Na domácom, čínskom trhu sa podiel Huawei znížil na 22 % z 38 % v rovnakom období predchádzajúceho roka, uviedla Canalys.

Huawei v novembri oznámil, že predal svoju značku cenovo dostupných smartfónov Honor a poukázal pritom na „obrovský“ tlak na dodávateľov zo strany USA.
 

Vyberte región

mark